Statement of Solidarity to all detained HRDs from the HRDs World Summit 2018 in Paris

Original link here

We, the human rights defenders gathered at the HRDs World Summit held in Paris between 29-31 October 2018 call on all governments in the MENA region to stop immediately all kind of attacks, harassment including judicial criminalisation, and targeting of HRDs and civil society organisations.

We also declare our full solidarity with all the detained human rights defenders and prisoners of conscience in various countries across our region who are detained solely for their peaceful and legitimate human rights activities that are focused on defending and promoting public freedoms including freedom of expression. We call for their immediate release without any condition.

We express our deep concern about the use by the authorities of travel bans, arbitrary detention, and trial on fabricated charges as tools for reprisals against human rights defenders and their reliable work that includes engagement with the international mechanisms including the UN system.

We believe that the only objective of these arbitrary actions is to isolate civil society organisations and their members from monitoring violations and communicating with the public, their peers and international human rights mechanisms in order to cover up the massive violations of civil and human rights by the authorities.

 We are proud of the reliable and hard work done by our colleagues who are imprisoned due to their peaceful and legitimate defense of the people’s rights and their tireless work with the international community.

We, convening in Paris, declare our full solidarity with detained HRDs wherever they are imprisoned and express our deep concern for their physical integrity, as some are facing death penalty charges and ill-treatment or even torture in countries where the international community has documented its gross and continuing violations of human rights throughout recent years such as Saudi Arabia.

We urge the governments of the region to:

  1. Immediately and unconditionally release all detained human rights defenders and all other prisoners of conscience;
  2. Lift all travel bans and stop retaliation against all human rights defenders for exercising their rights to freedom of expression and peaceful assembly;
  3. Ensure the physical and psychological integrity and security of all detained human rights defenders and ensure they enjoy their legitimate and unrestricted right to meet with their families and lawyers; and
  4. Guarantee in all circumstances that all human rights defenders in the region are able to carry out their legitimate human rights activities without fear of reprisals and free of all restrictions including judicial harassment.

 

Signed,

Human Rights Defenders and various National, regional & International NGOs attending the 2018 HRDs World Summit in Paris.

بيان التضامن مع جميع المدافعين عن حقوق الإنسان المعتقلين من مؤتمر القمة العالمي لمدافعي حقوق الإنسان في باريس عام 2018

https://www.gc4hr.org/news/view/1979

 

04-نوفمبر/تشرين الثاني-2018

نحن المدافعون عن حقوق الإنسان في مؤتمر القمة العالمي للمدافعين عن حقوق الإنسان الذي عُقد في باريس بين 29-31 أكتوبر/تشرين الأول 2018 ندعو جميع الحكومات في منطقة الشرق الأوسط وشمال أفريقيا أن توقف فوراً كل أنواع  الهجمات والمضايقات بما في ذلك التجريم القضائي، والتي تستهدف المدافعين عن حقوق الإنسان ومنظمات المجتمع المدني.

نحن، نعلن أيضاً تضامننا الكامل مع جميع المدافعين عن حقوق الإنسان المعتقلين وسجناء الرأي في مختلف بلدان منطقتنا الذين يُحتجزون فقط بسبب أنشطتهم السلمية والمشروعة في مجال حقوق الإنسان والتي تركز على الدفاع عن الحريات العامة وبضمنها حرية التعبير وتعزيزها. إننا ندعو إلى الإفراج عنهم فوراً دون أي شرط.

نعبر عن قلقنا العميق بشأن استخدام السلطات لحظر السفر والاحتجاز التعسفي والمحاكمة بتهم ملفقة كأدوات للإنتقام من المدافعين عن حقوق الإنسان وعملهم الموثوق الذي يشمل التعامل مع الآليات الدولية بما في ذلك منظومة الأمم المتحدة.

إننا نعتقد أن الهدف الوحيد من هذه الإجراءات التعسفية هو عزل منظمات المجتمع المدني وأعضائها من رصد الإنتهاكات والتواصل مع الجمهور، وأقرانهم، والآليات الدولية لحقوق الإنسان من أجل التستر على الإنتهاكات الجسيمة للحقوق المدنية والإنسانية من قبل السلطات.

إننا فخورون بالعمل الجاد والموثوق الذي قام به زملاؤنا المسجونون بسبب دفاعهم السلمي والمشروع عن حقوق الناس وعملهم الدؤوب مع المجتمع الدولي.

ونحن، المجتمعون في باريس، نعلن تضامننا الكامل مع المدافعين عن حقوق الإنسان المعتقلين أينما سُجنوا ونعرب عن قلقنا العميق لسلامتهم الجسدية، حيث أن بعضهم يواجهون تهما عقوبة الإعدام وسوء المعاملة أو حتى التعذيب في البلدان التي وثقت المجتمع الدولي لها الإنتهاكات الجسيمة والمستمرة لحقوق الإنسان طوال السنوات الأخيرة مثل المملكة العربية السعودية.

نحث حكومات المنطقة على:

  1. الإفراج الفوري وغير المشروط عن جميع المدافعين عن حقوق الإنسان المحتجزين وسائر سجناء الرأي ؛
  2. رفع جميع أشكال حظر السفر ووقف الانتقام من جميع المدافعين عن حقوق الإنسان بسبب ممارستهم لحقوقهم في حرية التعبير والتجمع السلمي؛
  3. ضمان السلامة الجسدية والنفسية لجميع المدافعين عن حقوق الإنسان وأمنهم وضمان تمتعهم بحقهم المشروع وغير المقيد في مقابلة أسرهم ومحاميهم؛ و
  4. ضمان أن يكون جميع المدافعين عن حقوق الإنسان في المنطقة قادرين في جميع الظروف على القيام بأنشطتهم المشروعة في مجال حقوق الإنسان دون خوف من الانتقام وبدون أي قيود بما في ذلك المضايقة القضائية.

الموقعون،

المدافعون عن حقوق الإنسان ومختلف المنظمات غير الحكومية الوطنية والإقليمية والدولية الذين يحضرون مؤتمر القمة العالمي لحقوق الإنسان لعام 2018 في باريس

Comments are closed.